2024. április 19.

Terjednek a színváltó elektronikus ruhák

Bár az elektronikus újítást a technológiai ipar fejlesztette ki, a divatvilág sem hagyhatta ki a lehetőséget, hogy egy olyan anyaggal dolgozzon, amit bármikor „formatálhat” vagy frissíthet.

A japán E-Ink színváltós ruhákat is készít egy vékony, elektronikus anyagból. A következő újításnak állítólag azt tervezik, hogy a ruha mintázatát a viselője hangulatához próbálják majd igazítani. A ruhának átlátszó funkciója is van.

 

A ruházati vállalatok látványosságként használják az elektronikus módszert, de egyre több divattervező is kipróbálta már a forradalmi újítás adta lehetőségeket, és ruházati cikkek mellett kiegészítőket is elkezdtek gyártani.

Az e-papír és az elektonikus tinta egy olyan technológiára épül, ami a hagyományos tinta vetületét utánozza a papír felületén. A legjobb része viszont az, hogy újraírható és frissíthető is. Hordozható, újrafelhasználható tárolóként is működhet, ami papírszerű külleme ellenére elektronikus adathordozóként viselkedik.

 

Az elektroforetikus festéket még az 1997-ben alapított E Ink Corporation fejlesztette ki a híres Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) elkezdett egyik kutatás felhasználásával.

 

 

Megosztás