2024. június 28.
Hogyan együnk egészségesen a melegben?

Hogyan együnk egészségesen a melegben?

Ahogy beköszönt a nyár, egyre több időt töltünk a szabadban, a hőség pedig megváltoztatja táplálkozási szokásainkat is. A melegben nemcsak hogy más típusú ételekre vágyunk, de a szervezetünk is másképp működik. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk arra, mit, hogyan és mennyit eszünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat a nyári táplálkozásról, az egészséges életmód legfrissebb trendjeiről és a bikiniszezonra való felkészülésről - a Fitein szakértői tippjeivel.

 

 

Könnyű étel a kulcs, de miért?

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen a nyári hőségben. Fogyasszunk sok vizet, de a víz mellett jó választás lehet a frissítő gyümölcslé, cukormentes limonádé és az ásványvíz is. Kerüljük a cukros üdítőket és az alkoholt, mivel ezek dehidratáló hatásúak lehetnek. Emellett fontos, hogy könnyű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasszunk. A friss zöldségek és gyümölcsök - mint például a bogyós gyümölcsök, az eper és a banán - remek választások lehetnek.

Amennyiben könnyen elkészíthető, ám de tartalmas, rostban gazdat reggelit szeretnénk elfogyasztani, egy rost shake kiváló választás lehet a mindennapokra, különösen akkor, ha rohanósak a reggelek és mindössze csak pár percünk van a nap első étkezésére. A rost shake a magas rosttartalom mellett fehérjét és inulint is tartalmaz. Az előbbi biztosítja az izmok számára az építőanyagokat, de fontos funkciójuk van az anyagcsere során is, és az immunrendszer hatékony működéséhez is jó minőségű fehérjére van szükség. Az utóbbi pedig egy alacsony energiatartalmú, vízben oldódó rost, ami többek között javítja a vércukorszintet és a testsúlyunk szabályozását, illetve az emésztőrendszerünk egészségét.

“Laktóz- és gluténmentes, valamint hozzáadott cukrot nem tartalmaz, így ezzel a piacon egyedülálló reggeli shake. A készítmény por állagú, vízzel/tejjel felöntve pedig mindössze két perc alatt elkészíthető tápláló reggelinek. Puding és shake formájában is fogyasztható” - tette hozzá a Fitein termékfejlesztője, Szijgyártó István.

 

Az egészséges életmód legfrissebb trendjei

Az egészséges életmód iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, és a trendek is folyamatosan változnak. Az idei év fókuszában a plant-based, azaz a növényi alapú diéta, az intermittent fasting, azaz az időszakos böjtölés és a fermentált ételek állnak. A növényi alapú étrend népszerűsége továbbra is nő, mivel egyre többen ismerik fel a húsmentes táplálkozás egészségügyi és környezeti előnyeit. A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nemcsak tápláló, de fenntartható is. Emelett az időszakos böjtölés egyre elterjedtebb módszer az egészséges testsúly megőrzésére és az anyagcsere javítására. Lényege, hogy meghatározott időszakokban eszünk, például 8 órán keresztül, majd 16 órán át böjtölünk. 

A fermentált, azaz az erjesztett ételek, mint a joghurt, a kefir, a kimchi és a savanyú káposzta, jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre és az immunrendszerre. Ezek az ételek különösen nyáron fontosak, mivel segíthetnek az emésztés javításában és a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.

 

Kevesebb hús, több fehérje

Nyáron, de az év minden időszakában érdemes alkalmanként könnyedebb ételeket fogyasztani, erre pedig remek alternatívák lehetnek a húsmentes, ám de fehérjében gazdag ételek.  2023-ban a növényi alapú húskészítmények voltak nagyon népszerűek, azonban az amerikai Whole Foods Market 2024-es trendjelentése szerint az idei évben az egyszerű, fehérjetartalmú ételek, úgy mint a gomba, a dió, valamint a hüvelyeseket tartalmazó termékek várhatóan ellopják a reflektorfényt az összetett húsalternatívákról. Ez a tendencia összhangban van a növényi alapú étrend terén tapasztalt növekedéssel, és a fellendülés várhatóan folytatódik – sőt, a növényi alapú élelmiszerek piaca az előrejelzések szerint meghaladja a 75 milliárd dollárt 2028-ra, a 2022-es 41 milliárd dollárhoz képest.

A nyári táplálkozás során érdemes tehát könnyű és friss ételeket választani, valamint odafigyelni a megfelelő hidratálásra is. Az egészséges életmód legfrissebb trendjei, mint a növényi alapú diéta és az időszakos böjtölés, segíthetnek abban, hogy energikusak és fittek maradjunk.

Megosztás

Hazai és nemzetközi szinten is egyre több a nappali bulizási lehetőség

Hello Trend

Hazai és nemzetközi szinten is egyre több a nappali bulizási lehetőség

  • 2024.04.15

A fiatalok és fiatal felnőttek, de az idősebb generáció is egyre inkább az éjszakai élet hagyományos keretein túlra nyit, és a nappali órákban keresik a szórakozás lehetőségeit. Mik a daytime bulik előnyei, miben másabb az éjszakai partiktól és hogyan reagálnak erre a társadalom különböző generációi?