2024. április 18.
Ez volt a lényeg a 10. héten

Ez volt a lényeg a 10. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Csütörtök óta Novák Katalin Magyarország új köztársasági elnöke. A volt családokért felelős tárca nélküli miniszter 137 támogató szavazatot kapott a parlamenti titkos voksoláson, amelynek eredményességéhez kétharmados többségre volt szükség.

 

Március 10-től a Shell 106 töltőállomásának kisnyomású kútoszlopain tranzakciónként maximum 25 ezer forintért lehet vásárolni bármely típusú üzemanyagot – közölte csütörtökön a Shell Hungary. Még aznap este rendelet lépett életbe, miszerint a 7,5 tonna feletti gépjárműveknek, kamionoknak, a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautóknak csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolniuk, ahol piaci ára van a gázolajnak. A mezőgazdasági erőgépek kivételt jelentenek, náluk marad a 480 forintos literenkénti ár. Ezzel egyidejűen 20 forinttal csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját a kormány.

 

A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt minden esetben, amikor bűncselekmény valósul meg, indítson eljárást azokkal szemben, akik az ellátás leállásáról közölnek információkat. Azokkal szemben is eljárás indulhat, akik szállításra nem alkalmas tárolókba töltenek benzint.

 

Oroszország kilép az Európa Tanácsból (ET) - jelentette be csütörtökön az orosz külügyminisztérium. Az orosz diplomáciai tárca indoklásában azzal vádolta meg az EU és a NATO Oroszországgal szemben barátságtalan tagállamait, hogy az ET, valamint a közös európai humanitárius és jogi térség tönkretételére irányuló politikát folytatnak.

 

Két nappal azt követően, hogy az orosz erők elrabolták Melitopol polgármesterét, hasonló sorsra jutott Dnyiprorudne város polgármestere, Jevhen Matvejev is – közölte Twitteren Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

 

Csütörtökön és pénteken kétnapos informális csúcstalálkozót tartottak Párizsban az EU vezetői. A tárgyalások után Ursula von der Leyen kiemelte, hogy további nyomást kívánnak helyezni a Putyin-közeli orosz elitre és családtagjaikra. Emellett megpróbálják elzárni az orosz elnökhöz közeli köröket a kriptopiactól is, ezzel megakadályozva, hogy oda menekítsék a vagyonukat.

 

Szombatra 15 mérföldre közelítették meg Kijev központját az orosz seregek. A német és francia politika vezetője telefonon próbálta Putyint a tűzszünetre rávenni. Biden ismételten kijelentette, hogy amerikai katonák nem avatkoznak be, és nem indítanak egy 3. világháborút, de ha az oroszok biológiai fegyvereket is bevetnének, akkor azért Putyin súlyos árat fog fizetni.

 

 

A hét száma: 48
Eddig 48 repülőjárattal segített Magyarország hazajuttatni Ukrajnából menekülő külföldi állampolgároknak a Liszt Ferenc repülőtéren keresztül.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.