2023. március 27.
Ha nem jutottál el a tengerpartra, kóstold meg Budapesten

Ha nem jutottál el a tengerpartra, kóstold meg Budapesten

Az N28 két emblematikus ételt mutatott be nemrég: a Salmorejo egy különlegesen elkészített paradicsomleves, a Carne alentejana pedig a kagyló úgy, ahogy csak keveseknek adatik meg megkóstolni.

A mediterrán ízvilág ma már világszerte ismert gasztronómiai fogalom. Ha becsukjuk a szemünket azonnal érezzük a tenger gyümölcseinek ízét, a könnyed, egészséges hozzávalók roppanós textúráját. Ez az ízvilág magában hordozza a szabadság érzését, a gondtalan időtöltés esélyét és a pillanat megélésének lehetőségét. Budapest szívében található az N28 Wine & Kitchen világhírű séfje, Molnár Márk ezen a nyáron két emblematikus mediterrán étellel is megajándékozta a rajongókat.

 

Fotó: Pintér Árpád / Pixeltaster
 

Molnár Márk 20 év után tért haza Magyarországra és kezdte el séfpatronként kialakítani az N28 konyháját. Nemzetközi karrierje Spanyolországon, Franciaországon át egészen Japánig és Vietnámig terjedt, így pontosan tudta, mit is szeretne magvalósítani a főváros szívében, amikor egy borétterem gasztrokoncepciójának megalkotásáról van szó: „Az N28 tulajdonosi körében két borászat van, az étterem egy borshop is egyben, nagyon erős sonka- és sajtkínálattal. Adott volt, hogy a spanyol és francia tapasztalataimból merítek. Az étlapot is úgy építettem fel, hogy ezeknek a déli népeknek az életszeretete sugározzon belőle – mesél a koncepcióról a séf. – Az étterembe járás, ahogy egy pohár bor is, lehet a mindennapok része és lehet magától értetődő. Az étlap három fő részre oszlik: van egy nagyon erős pintxo kínálat, ami a tapas kifinomult baszk változata. Ezután jönnek az érlelt húsok, azaz charcuterie, pástétomok és sajtok. Végül pedig következnek a főételek, avagy a nagy tapasok, amelyek közül most 2 nagy kedvenc is van, a Carne alentejana, amely egy portugál étel, ahol a sertéshús és a kagyló különleges párosa határozza meg az ízeket, és a Salmorejo, amely egy nagyon sűrű, inkább szósz jellegű mediterrán paradicsomleves.”

 

  
 

Portugália déli részén fekszik Alentejo tartománya, amely egyike a világ legnagyobb, nem-kulináris célpontjainak. A festői szőlőültetvények, olajfaligetek és termőföldek otthona, sok tekintetben azonban Portugália gasztronómiai lelke, ételeinek királynője pedig nem más, mint a Carne alentejana, amely egy igen különleges ötvözete a csodás sertéshúsnak és a kagylónak. Ez a két hozzávaló az időtlen recept építőkövei az olivaolaj, az olajbogyó és a frissen sült kenyér mellett. A recept alapját egy különösen zamatos hús adja, amely az Alentejo tölgyfa ligetében termelt, makkban gazdag étrenddel táplált fekete sertésekből származik. Ezt koronázza meg az egyszerűségében is zseniális vongole kagylós ragu.

 

Másik ikonikus mediterrán fogásként a hideg és frissítő, főzés nélkül készülő Salmorejo leves került fel az étlapra. Ez Spanyolországból származik és állagában inkább pürére hasonlít. Dél-Spanyolországból, Cordobából ered a leves koncepciója, az alap recept paradicsomból, fehér kenyérből, fokhagymából, olajból és ecetből áll, de az N28-ban a főtt tojással és sonkával felturbózott változatát kínálják. Tökéletes választás a meleg nyári napokon, hiszen bár 35 fok körül még a legelszántabb napimádók is takaréklángra kapcsolnak, ez a frissítő fogás igazi felüdülésként hat és visszaadja az energiákat.

Megosztás

A vadgesztenye lett a 2023-as év gyógynövénye

Hello Mozaik

A vadgesztenye lett a 2023-as év gyógynövénye

  • 2023.03.20

2013 óta minden évben megválasztja a Magyar Gyógyszertudományi Társaság az Év Gyógynövényét, amelynek fő oka, hogy felhívja a figyelmet a gyógynövények szakszerű használatára. Emellett céljuk, hogy népszerűsítsék őket, hogy minél jobban kihasználjuk a bennük rejlő lehetőségeket. 2023-as év győztese a vadgesztenye lett. A vadgesztenye (Aesculus Hippocastanum) termése mellett kérge, levele, virága is számos jótékony hatással bír. 

Magyarországra érkezett a 2023-as év autója, a Jeep Avenger

Hello Mozaik

Magyarországra érkezett a 2023-as év autója, a Jeep Avenger

  • 2023.03.7

Először mutatták be Magyarországon a Jeep első, tisztán elektromos modelljét, az Avengert, amely 2023-ban elnyerte az Év Autója, valamint a Women’s World Car of the Year címet is. Ez a városi szabadidőjármű az első olyan Jeep modell, amely a díj 60 éves történelme során győzni tudott a nemzetközi megmérettetésen.