2023. március 27.
Gyúrj rá a karácsonyi étkezésre - Hasznos tippek az ünnepekre

Gyúrj rá a karácsonyi étkezésre - Hasznos tippek az ünnepekre

Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő étrend kialakításával az ünnepek alatt nem kell magunkat sanyargatva diétáznunk.

 

 

Karácsonykor számos tradicionális finomság kerül az asztalra, amiket egy betartott étrend alatt kár lenne kihagyni, és nem is kell. Azonban ha nem figyelünk oda, később meggyűlhet a bajunk a felszedett kilókkal.

 

1., Kerüljük a túlevést

Sokan csak Karácsony után jönnek rá, hogy nem kellett volna mindent megkóstolni az ünnepi asztalról. Karácsonykor még ez is megengedhető, viszont ügyeljünk arra, hogy mindenből csak kicsit fogyasszunk, inkább többször keveset, mint egyszerre sokat. Bár a diéta nem azon fog múlni, hogy hányszor eszünk egy nap, sokkal inkább azon, hogy milyen arányban jelennek meg az ételekben a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. A másik mumus a diéta alatt az alkohol. Karácsonykor nem csak az ételek minőségére érdemes figyelned, hanem az alkoholfogyasztásra is, hiszen a szeszesitalok tele vannak cukorral és kalóriával, így érdemes ezzel is óvatosan bánnod az ünnepek alatt. Ha lehet, inkább a kevésbé tömény italokat részesítsük előnyben, mint például a fröccs, valamint érdemes kerülni a tejszínes, szirupos koktélokat.

 

2., Iktassunk be mozgást a karácsonyi időszak alatt is

Semmiképp se hagyjuk, hogy a karácsony kizökkentsen a mozgási rutinunkból. Szánjunk időt az ünnepek alatt is egy rövidebb kocogásra vagy akár otthoni edzésre. Ezeknek a mennyiségén persze lehet csökkenteni, hogy ne izomlázzal a testünkben töltsük a meghitt ünnepi napokat. A nagybevásárlás, az ajándékcsomagolás, a konyhában sürgés-forgás és sütés-főzés egyébként is növeli a napi mozgásmennyiséget, így nem probléma, ha ebben az időszakban visszaveszünk kicsit a konditermes vagy akár a szabadtéri és otthoni edzésekből.

 

3., Kövessünk egy fix étrendet, hogy az ünnepek alatt bűntudatmentes legyen az étkezés

Számos étrend áll rendelkezésünkre, amelyekkel könnyen, tervezetten szabadulhatunk meg néhány kilótól. Fontos kitűzni egy célt, egyrészt azért, hogy legyen motivációnk, másrészt pedig amiatt is, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő étrendet.

“Ha arra az elhatározásra jutunk, hogy diétázni szeretnénk, a legfontosabb mindig az, hogy milyen hozzávalókon alapuló étrendet követnénk a legszívesebben, illetve az, hogy mi az elérni kívánt cél. Vannak, akik gyorsan, néhány nap alatt szeretnének kilókat leadni, és vannak, akik lassabban, de tartósan akarják megőrizni a vágyott alakot. Többféle módon is étkezhetünk tudatosan az ünnepek előtt és után is, vitaminokban gazdag, vízhajtó vagy akár húsmentes, növényi alapú, könnyen elkészíthető ételeken alapuló étrend-tervek közül válogathatunk céljainknak megfelelően” - mondja Gyöngyösi Szilvia, a MyEatrend márkanagykövete.

Karácsonykor tehát engedjük meg magunknak a finomságokat, sőt még egy-két pohár bor is megengedett, azonban ha szeretnénk megőrizni alakunkat, akkor érdemes már az ünnepek előtt és persze után is tudatosabban étkezni.

Megosztás

A vadgesztenye lett a 2023-as év gyógynövénye

Hello Mozaik

A vadgesztenye lett a 2023-as év gyógynövénye

  • 2023.03.20

2013 óta minden évben megválasztja a Magyar Gyógyszertudományi Társaság az Év Gyógynövényét, amelynek fő oka, hogy felhívja a figyelmet a gyógynövények szakszerű használatára. Emellett céljuk, hogy népszerűsítsék őket, hogy minél jobban kihasználjuk a bennük rejlő lehetőségeket. 2023-as év győztese a vadgesztenye lett. A vadgesztenye (Aesculus Hippocastanum) termése mellett kérge, levele, virága is számos jótékony hatással bír. 

Magyarországra érkezett a 2023-as év autója, a Jeep Avenger

Hello Mozaik

Magyarországra érkezett a 2023-as év autója, a Jeep Avenger

  • 2023.03.7

Először mutatták be Magyarországon a Jeep első, tisztán elektromos modelljét, az Avengert, amely 2023-ban elnyerte az Év Autója, valamint a Women’s World Car of the Year címet is. Ez a városi szabadidőjármű az első olyan Jeep modell, amely a díj 60 éves történelme során győzni tudott a nemzetközi megmérettetésen.