2024. október 6.
Fordulópontot hoz a Transformers Egy

Fordulópontot hoz a Transformers Egy

A 38 éves Transformers-franchise legújabb, animációs darabja olyan új elemmel gazdagítja a sorozatot, amely korábban még nem bukkant fel.

Miközben megőrzi a széria legfontosabb attribútumait, tehát fantasztikus akciót és vígjátékot elegyít jól ismert karakterekkel a főszerepben, van egy óriási különbség: a történet nem a Földön játszódik, hanem teljes egészében a transformerek szülőbolygóján, Cybertronon. Ez a bolygó felbukkant ugyan rövid villanások képében a franchise egyes epizódjaiban, de olyan még nem volt, hogy a teljes cselekmény itt játszódott volna. További jelentős különbség, hogy egyetlen emberszereplő sincs, kizárólag alakváltó robotok fordulnak elő.

Ez a lépés lehetővé teszi, hogy kicsit elszakadjanak a hagyományoktól és frissítsék a matériát, új cselekményszálakat és karaktereket vezetve be. Az alkotói szabadságnak kedvez, hogy eredettörténetről van szó: a Transformers Egy Optimus Fővezér és Megatron kezdeti barátságáról szól, ami nézeteltéréseik miatt lassan ellenségeskedésbe, majd galaktikus háborúba fordul át.

 

Legalább két folytatás lesz

Nagyon kedvező a film eddigi fogadtatása: A Digital Spy gyűjtése szerint egyértelműen pozitív a fogadtatás. Matt Neglia a Next Best Picturestől úgy véli, ez a legjobb film a szériában, árnyalt a karakterábrázolás és a kellő mélységben taglalja a konfliktusokat. Perri Nemiroff a Collidertől a komputeranimáció minőségét emeli ki, mondván, sikerült megtalálni az egyensúlyt a vibrálóan éles képminőség, a gazdag textúrák és a kifinomult részletek között. Wilson a BFTW-től pedig annyira nem tud betelni a filmmel, hogy azt mondja, újra és újra meg fogja nézni.

Ráadásul az animációs előzményfilm új színekkel gazdagítja a negyvenéves franchise-t és filmes technikai szempontból is szintet lép. Ezért merült fel azonnal, hogy folytatásokra lehet számítani, amit a széria producere, Lorenzo di Bonaventura meg is erősített a ComicBook.com-nak adott interjújában. „A sejtések helyesek voltak, valóban trilógiában gondolkodunk. A karakterek fejlődése bővebb kifejtést igényel, és már meg is van, miről fog szólni a második meg a harmadik rész. Mivel karaktervezérelt a történet, valóságos kincsesbányával van dolgunk, amit maximálisan ki tudunk aknázni.”

 

Enyhébb korhatáros kategória

A Transformers-franchise stílusát eddig Michael Bay rendező-producer szemlélete határozta meg, ennek jegyében valamennyi opusz PG-13 korhatáros besorolást kapott Amerikában, azaz kisgyerekek számára látogatásuk szülői kísérettel volt ajánlott „sci-fi erőszak és szexuális utalások” miatt. Hogyan is lett volna másképp, ha egyszer könyörtelenül aprították egymást meg a katonákat az ádáz robotok, Megan Fox pedig szűk farmerben hajolt előre a motorháztető alatt, ennek minden szükségszerű következményével?

Transformers Egy viszont a Bay-filmeknél eggyel enyhébb korhatáros kategória – PG, azaz sima szülői felügyelet – címkével kerül a mozikba, ami azt jelenti, hogy a szigorú amerikai filmbesoroló bizottság ítélete szerint sem az erőszak, sem a szexualitás, sem a csúnya beszéd nem lép át bizonyos tolerálható határokat, így vélhetően a kisdedek is nyugodtan hajthatják álomra kócos fejüket a megtekintése után.

A ScreenRant szúrta ki a FilmRatings.com vonatkozó híradását, és rögtön ki is kombinálták, hogy a Transformers Egy a maga derűs visszafogottságával jóval szélesebb közönségre céloz, mint a franchise eddigi alkotásai. Innen már nem volt nehéz eljutni arra a következtetésre, hogy az új robotos animáció olyan reboot, amely a legfiatalabb nézőket neveli a megújuló franchise következő darabjainak kedvelésére.

 

(Transformers One – hazai bemutató: 2024. október 10.)

Megosztás

A FIAT fennállásának első 125 évét köszönti, és mosolyogva tekint a jövőbe

Hello Mozaik

A FIAT fennállásának első 125 évét köszönti, és mosolyogva tekint a jövőbe

  • 2024.07.18

A torinói Lingotto épület tetején kialakított „La Pista 500” park adott otthont a 125 éves Fiat születésnapi ünnepségének: a „Mosolyogva tekintünk a jövőbe” elnevezésű rendezvénynek

Az 1899. július 11-én alapított FIAT egyike a világ legrégebben működő autóipari márkáinak; ami pedig a jövőt illeti, az az eddigieknél is ragyogóbbnak ígérkezik. A FIAT vezérigazgatója, Olivier Francois vázolja a FIAT következő évtizedre vonatkozó jövőképét.

A Pinacoteca Agnelliben immár megnyitott új Casa FIAT kiállítás a márka történetét és a Lingotto épülethez fűződő kapcsolatát térképezi fel.

Dolce Vita hétvége Budapest tengerpartján: felejthetetlen szülinapi hétvége a Lupa Beachen

A rendezvény az alábbi linken követhető nyomon.

Nem mindegy, mit viselünk a napon?

Mozaik

Nem mindegy, mit viselünk a napon?

  • 2024.07.15

Itt a kánikula, sokat hallunk az UV sugárzásról, és a káros UV sugarak elleni védelemről. Mára már odáig jutottunk, hogy az sem mindegy, milyen ruhában állunk a napon? Mit jelent az UPF érték és mik a legújabb technológiák a napvédelem káros UV sugarai ellen? Továbbá mit tegyünk, ha sok időt töltünk a napon?