2024. április 26.
Ezekre figyelj: 6 tipp a gyönyörű bőrért és hajért

Ezekre figyelj: 6 tipp a gyönyörű bőrért és hajért

A hajunk és a bőrünk állapotát rengeteg minden befolyásolja, de ha betartunk néhány alapvető szabályt, akkor sokat tehetünk a külsőnkért. Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő most összegyűjtötte, hogy mire érdemes különösen odafigyelni.

1. Pihend ki magad
A külsőnk legnagyobb ellensége a folyamatos stressz és az alváshiány, ezért mindig figyeljünk oda arra, hogy kipihenjük magunkat. A hétköznap elmaradt alvást nem lehet bepótolni azzal, ha hétvégén délig alszunk, ezért igyekezzünk mindig megteremteni a körülményeket ahhoz, hogy legalább 7-8 órát tudjunk aludni.

 

2. Jöhetnek a gyümölcsök és zöldségek
A friss gyümölcsök és zöldségek, valamint ezek frissen facsart leve nagyon tápláló lehet, ha szebbé szeretnénk varázsolni a hajunkat és a bőrünket. Nem csak a vitamin- és az ásványianyag-tartalmuk miatt érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, hanem azért is, mert magas az enzimtartalmuk, ezért nagyon sokat segítenek az egészség és a szépség megőrzésében.

 

3. Védd magad a naptól!
A napvédő krémek alkalmazása nemcsak olyankor fontos, ha több órát töltünk a tűző napon, hanem a hétköznapokon is, hiszen a nyári napsütés pillanatok alatt leégést vagy napallergiát okozhat. Ezért a smink alá minden nap használjunk jó minőségű, magas faktorszámú napvédő krémet. A sok napsütés természetesen a hajnak sem tesz jót, ezért érdemes azt is ápolni. A szokásos balzsam és hajvégápoló mellett használjunk rendszeresen hővédő sprayt is a hajvégekre, így megakadályozhatjuk, hogy a nap kárt tegyen a hajkoronánkban.

 

4. Fogyassz kollagént
Érdemes olyan ételeket, étrend-kiegészítőket, multivitaminokat fogyasztani, amelyek tartalmaznak A-, B-, C-, D-, E-vitaminokat, cinket, szelént, Omega-3-at, Q10-et, vagy egyéb antioxidánsokat, melyek anti-aging hatásúak, azaz lassítják a bőr öregedését és segítenek annak regenerációjában. Többségüket a szervezet nem tudja előállítani, vagy felszívódásuk, esetleg a termelődésük az életkor előrehaladtával jelentősen csökken. A haj és a bőr állapotának javítása érdekében érdemes kollagént fogyasztani, mely valójában az egész testre jótékony hatással van. Alapvetően ugyanis a kollagén – többek között – a bőr rugalmasságáért felel, ám az idő múlásával egyre kevesebb található meg a szervezetünkben ebből a hasznos fehérjéből, így a bőrünk állapota érdekében érdemes azt külső forrásból pótolnunk.

„A kollagénről érdemes tudni, hogy kevésbé használ a bőrnek, a hajnak vagy a körömnek, ha helyileg alkalmazzuk. Túl nagy a molekulájának mérete ahhoz, hogy a bőrünk elnyelje, így leginkább belsőleg érdemes fogyasztani ahhoz, hogy kihasználjuk az előnyeit” – tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

 

5. Javítsd a vérkeringésed
A nem megfelelő vérkeringés számtalan problémát okozhat, így például hajhullást, narancsbőrt, és fénytelen, fakó bőrt. Érdemes ezért felpörgetni a vérkeringésünket, például nagy intenzitású, rövid edzésekkel, masszázzsal vagy zuhanyzással, melynek során egy ideig hideg vizet engedünk magunkra, majd meleget, és ezt váltogatjuk néhány percen keresztül.

 

6. Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, amelyre tudatosan érdemes odafigyelni. A rendszeres, hosszabb távú folyadékhiány a dehidratált bőr idő előtti strukturális károsodásához és öregedéséhez járul hozzá.

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.