2023. március 27.
A nyár legkellemesebb meglepetése a déli parton

A nyár legkellemesebb meglepetése a déli parton

Osztrák precizitás, erdélyi vagányság és balatoni vendégszeretet elegye teszi olyan szerethetővé a balatonszemesi Zier Bisztrót.

A hiánypótló vendéglátóhely 2022-ben kibővített vendégtérrel készült a szezonra. Zier Dani tulajdonos-séf a második szezonjára megvalósította célját és legyőzze a balatoni vendéglátás körül kialakult sztereotípiákat.

 

Fotó: Valkai Réka 
 

„Erdélyben születtem, de itt nőttem fel, a Balaton a szerelmem. Nyolc évesen evőeszközt törölgettem, 12-13 évesen már felszolgáltam. Az anyukám szakács volt, folyamatosan mellette sertepertéltem a konyhában. A szakmát Siófokon végeztem el, aztán gyakorlatot szereztem a Balaton legjobb helyein. A Balaton déli partja a gyerekkorom helyszíne, ezért itt indítottuk el a bisztrót. Senkit nem másolunk, és nem fogunk sem hamburgert, sem lángost árulni. Sajátos ízvilágot alakítunk ki, házitésztával, sajtokkal, grillel, halakkal” – magyarázta Zier Dani, aki az év többi részében Ausztriában konyhafőnök, négycsillagos szállodában. A hely vonzerejét a séf személye tovább erősíti: Dani olyan típusú férfi, akinek a „közelében éhes és szomjas lesz az ember”, és ő kis szerencsével koccint is egyet a betérőkkel.

Tavaly is nagy volt már az érdeklődés, hamar elterjedt a hír, hogy új, minőségi szolgáltatás nyílt Szemesen. Kedves kiszolgálás, minőségi alapanyagok, gyorsaság, tisztaság, precizitás – mindez a kerékpárút mellett. Dani elmondása szerint gyakran be kellett zárni a kaput teltház miatt, de a minőségből nem akartak a mennyiség rovására engedni. Aztán idén, amint véget ért a síszezon Ausztriában, és a csapat visszatért a magyar tenger partjára, megkezdték a bővítést mind a konyhában, mind a vendégterekben. Mindent megtettek azért, hogy a vendégek idén is a lehető legjobbat kapják. Újra bebizonyosodott, hogy a hely célja nem elsősorban a haszonszerzés, ez inkább egy szerelemprojekt.

 

 

„A konyhát fejlesztettük, bővítettük, 60 négyzetméter további zárt ügyféltéret alakítottunk ki, hogy az időjárás kevésbé befolyásolja a forgalmat. Legyünk őszinték, a Balaton gazdasági racionalitása csekély, a két hónapos szezont kell megragadni minőségi vendéglátással, aztán a rövid elő- és utószezonon kívül csend van. Ez inkább szerelem, nem egy olyan hozam, mintha a nagykörúton egy jól prosperáló helyet nyitna az ember” – tette hozzá Zier Dani, aki azt is elárulta, hogy sikere nem csak rajta, hanem az egész csapaton áll. Minden alkalmazott együtt dolgozik Obertrauernben, nem pusztán kollégák, de barátok is, így mindenki beleteszi azt a pluszt, ami után a vendégek biztosan elégedetten távoznak.

Milyen jó, hogy messze még a síszezon!

Megosztás

A vadgesztenye lett a 2023-as év gyógynövénye

Hello Mozaik

A vadgesztenye lett a 2023-as év gyógynövénye

  • 2023.03.20

2013 óta minden évben megválasztja a Magyar Gyógyszertudományi Társaság az Év Gyógynövényét, amelynek fő oka, hogy felhívja a figyelmet a gyógynövények szakszerű használatára. Emellett céljuk, hogy népszerűsítsék őket, hogy minél jobban kihasználjuk a bennük rejlő lehetőségeket. 2023-as év győztese a vadgesztenye lett. A vadgesztenye (Aesculus Hippocastanum) termése mellett kérge, levele, virága is számos jótékony hatással bír. 

Magyarországra érkezett a 2023-as év autója, a Jeep Avenger

Hello Mozaik

Magyarországra érkezett a 2023-as év autója, a Jeep Avenger

  • 2023.03.7

Először mutatták be Magyarországon a Jeep első, tisztán elektromos modelljét, az Avengert, amely 2023-ban elnyerte az Év Autója, valamint a Women’s World Car of the Year címet is. Ez a városi szabadidőjármű az első olyan Jeep modell, amely a díj 60 éves történelme során győzni tudott a nemzetközi megmérettetésen.