2024. július 2.
A Kozmo nyári étlapjával beutazhatjuk a világot

A Kozmo nyári étlapjával beutazhatjuk a világot

A körútnak ezen szakaszán ahhoz vagyunk szokva a 4-es/6-os villamoson, hogy kapaszkodunk a fogantyúba és a táskánkba, pedig ideje lesz hozzászokni ahhoz is, hogy leszállunk a Baross utcánál. Van itt ugyanis egy olyan ékszerdoboz a Horváth Mihály téren, a Szent József templom szomszédságában, ami várostörténeti és gasztronómiai szempontból is megér egy látogatást.

2020. őszi nyitása óta több színvonalas eseményen is jártam már a Kozmóban, de a rendezvényes catering sosem ugyanaz az élmény, mint leülni a fehér abroszos asztalhoz és étlapról rendelni.  A falatkákon is lemérhető az alapanyagok minősége, a prezentáció jól mutatja az étterem kreativitását, de ha a nagy képet akarja látni az ember, akkor mégiscsak kézbe kell venni az étlapot, és arról nem egy, hanem több tételt meg kell kóstolni és nézni – merthogy a tálalás legalább annyira fontos, mint az étel ízvilága, hiszen a gasztronómia egy multiszenzoriális élmény. És mivel azt hallottam, hogy a Kozmo nyári étlapja bravúros lett, úgy döntöttem, hogy a forró évszak első utazása a 8. kerületbe vezet majd, ahová a 30 évvel ezelőtti nyelvvizsgám óta – talán először – az egykori Távközlési Palota történelmi falai közé költöző ötcsillagos szálloda miatt tértem vissza újra.

 

Az eredetileg is elegáns épület régi külsejét a lehető legteljesebb módon restauráltatták spanyol tulajdonosai, a belső pedig mindent tud, amit egy luxushotelnek kell.

 

Azonban nemcsak a magas felszereltségű szobák és a kivételes látványú belső terek miatt érdemelte ki a ház a Leading Hotels of the World tagságot; a Kozmo és Bistro éttermei által nyújtott kivételes gasztronómiai élmények szintén hozzájárultak a magas szintű elismeréshez. Fel sem kell állnunk az asztaltól ahhoz, hogy Andalúziában, Jaipurban vagy éppen Argentínában érezzük magunkat. Az új nyári étlapról válogatva pedig Ázsiába, Itáliába, de még Skandináviába is ellátogathatunk.

 

 

Feith Attila séf, aki tapasztalatait magyar és angol 4 és 5 csillagos hotelekben szerezte, úgy állította össze a kínálatot, hogy a külhoni és a belföldi vendég is találjon benne ínyére valót. De legyen szó club szendvicsről, vagy a „Hazai ízek” válogatásban található Rákóczi túrós desszertről, bizton számíthatunk egy kis meglepetésre, egy szokatlan, de annál ízletesebb csavarral. Lássuk hát ezt a nyári étlapot kicsit tüzetesebben!

 

Koncepció

Van vagy nincs, ez itt a kérdés. És nemcsak itt, hanem minden étlap esetében. Még egy útpadkára állított pecsenyesütőnél is kell látni valami gondolatiságot, amivel a tulajdonos meg kívánja vendégelni az ott megálló autósokat. (Zsolt a balatonakarattyai Csirkefogó Pecsenyésben békéscsabai vékony kolbászt süt a Jókai bablevesbe, mert ő odavalósi. Na, ez például egy becsülendő koncepció.)

A Kozmo étlapja egy jó értelemben vett szállodai étlap. Ahogy ezek a pihentető oázisok összehozzák az utazókat a világ minden tájáról, úgy találkoznak a kínálatban a különböző tájak alapanyagai, ízei és receptjei. Szintén jellemző a szállodai választékra, hogy az előételek és snack fogások nagyobb hangsúlyt kapnak, mert ezek a bárban vagy a szobában is könnyen szervírozhatók. 

 

Az is szembetűnő az étlapon, hogy a legkiválóbb hús- és halételek mellett a vegetáriánus és vegán vendégek is számos fogás közül választhatnak, és az élelmiszer allergiásokra is gondoltak. Ha nem tartozunk egyik emésztőrendszere miatt korlátozott csoportba sem, akkor viszont meglehetősen nehéz dolgunk lesz. Nekem mindenevőként nem azt kellett megtalálnom minden ételkategóriában, hogy mi az, amit megkóstolnék, hanem azt, hogy mi az, amit – ha nagyon muszáj – talán ki tudok hagyni. Na, ilyen egy jó étlap, amelyről egy öt fős család minden tagjának egy-egy kedvenc választásomat tudnám ajánlani. Ezek után, nem egyszerű felsorolni, mit rendeltem magamnak, de teszek egy próbát:

 

 

A házi naan kenyérrel tálalt, humuszt, chermoulát, kalamata olajbogyót, görögjoghurtot, bébi articsókát és füstölt fürjtojást tartalmazó mezze (vagyis kóstoló) válogatás pont olyan sokszínű, mint egy mediterrán körút Marokkótól Görögországig.

Ha kíváncsi a többi ételre, olvassa tovább a cikket a Bontott csirke blogon.

Bővebb információ az éttermekről: https://www.kozmohotelbudapest.com/hu/etterem/

Megosztás

Közel 200 fellépő a Balaton Sound zenei programjában

Mozaik

Közel 200 fellépő a Balaton Sound zenei programjában

  • 2024.06.26

Féltucat zenei helyszín, köztük két nagyszínpad, délutántól pirkadatig tartó partidömping, az elektronikus zenei színtér változatos műfajainak széles skáláját vonultatva föl. A fesztiválbeach július 3-án, szerdán startol és tart vasárnap hajnalig, Zamárdiban.