2024. június 20.
Karácsony háromszáz évvel ezelőtt Lipcsében

Karácsony háromszáz évvel ezelőtt Lipcsében

De miért éppen akkorra repít minket vissza ez a zenei időutazás?

Mert Johann Sebastian Bachot 1723 tavaszán nevezték ki a Tamás-templom karnagyává, és ez volt szolgálati idejének első jelentős ünnepe, amikor a város nyilvánossága előtt megmutathatta zeneszerzői tudását. Egy nappal szenteste előtt Vashegyi György vezényletével a Nemzeti Énekkar és a kamarazenekarrá átalakuló Nemzeti Filharmonikus Zenekar kiváló szólisták közreműködésével olyan Bach-műveket játszik, amik ehhez az időszakhoz kapcsolódnak: A 64. kantátát (Sehet, welch eine Liebe hat uns der Vater erzeiget) 1723 karácsonyára komponálta Bach, a Singet dem Herrn ein neues Lied (BWV 190) újév napjára készült. A Gloria in excelsis Deo (Bach egyetlen latin szövegű egyházi kantátája, BWV 191) évszáma ugyan 1742, de illik a programba, hiszen ez is karácsonyi mű. Az első két alkotáshoz hasonlóan a Magnificat is 1723-ban keletkezett, eredetileg Esz-dúrban, ennek 1733-ban átdolgozott és D-dúrba transzponált változatát halljuk a koncerten.

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjai számára izgalmas művészi tapasztalatnak ígérkezik a karácsonyi Bach-est, amelyen mindkét együttes a stíluskorszakhoz és a műfajhoz illőn csökkentett létszámmal lép pódiumra, a barokk zene korhű előadói gyakorlatában használatos kottaolvasási és interpretációs elveket alkalmazva a repertoárban évtizedek óta otthonos karmester, Vashegyi György vezényletével. Az est négy tapasztalt szólistája, a szoprán Kovács Ágnes, az alt Balogh Eszter, a tenor Megyesi Zoltán és a basszus Christian Immler olyan énekesek, akik már számos alkalommal léptek pódiumra Vashegyi György irányításával megvalósult régizenei produkciókban.

 

Időpont: 2023. december 23. szombat 19.30
Helyszín: Müpa
Program:
Bach: Sehet, welch eine Liebe hat uns der Vater erzeiget, BWV 64
Bach: Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 190
***
Bach: Gloria in excelsis Deo, BWV 191
Bach: D-dúr Magnificat, BWV 243
Előadják: Kovács Ágnes szoprán, Balogh Eszter alt, Megyesi Zoltán tenor, Christian Immler basszus (nyitó képen), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar (vezényel: Vashegyi György)

Megosztás