2024. április 25.

Hódmezővásárhely művészetét bemutató kiállítás nyílt a Várkert Bazárban

Festmények, szobrok, grafikák mutatják be az alföldi művészetet.

Több mint 150 műtárgyon keresztül mutatja be a hódmezővásárhelyi művészet csaknem száz évét egy kiállítás, amely Vásárhelyi Művészélet 1900-1990 címmel csütörtökön nyílt Budapesten, a Várkert Bazárban. A tárlat bemutatja a 20. század elején összeálló hódmezővásárhelyi művészcsoport prominens képviselőinek: Tornyai Jánosnak, Rudnay Gyulának, Endre Bélának és Pásztor Jánosnak az alkotásait, a két világháború közötti vásárhelyi művészeti életet, de ízelítőt ad az 1954 óta rendezett hódmezővásárhelyi őszi tárlatokból is – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a festményeket, szobrokat és grafikákat felvonultató kiállítás csütörtöki megnyitóján.

A tárlat az alföldi táj mellett az ott élő emberek mindennapjaiba enged betekintést. Az MTI közleménye szerint Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) kuratóriumának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar Alföld festészetéről ilyen átfogó tárlatot évtizedek óta nem rendeztek a fővárosban. Az alföldi művészet nélkül nem lehet magyar művészetről, művészettörténetről beszélni – jelentette ki.

 

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.