2024. április 27.
Ezer négyzetméternyi kivetítőn elevenedik meg van Gogh

Ezer négyzetméternyi kivetítőn elevenedik meg van Gogh

A posztimpresszionizmus legnagyobb alakjának művészetével ismerkedhetünk meg interaktívan február 2-től a BOK csarnokban.

Magyarországra érkezett a világ egyik legnépszerűbb multimédiás művészeti élménye, a Van Gogh - The Immersive Experience. A kiállítást a földkerekségen már több, mint 20 millióan látták: New Yorkban, Londonban, Berlinben, Szöulban és más metropoliszokban is százezreket nyűgözött le van Gogh különleges posztimpresszionista látványvilága. A produkció a budapesti BOK csarnokban szeptember 1-ig várja a látogatókat. A minden érzékszervre ható, XXI. századi tech-kulturális élmény a festőzseni legismertebb, leglátványosabb műveinek vizuális megjelenítésével nyűgözi le a közönséget. A látogatók a kiállításon nemcsak a műveket ismerhetik meg egy soha nem látott formában, hanem bepillantást nyerhetnek az alkotó életébe is.

 

A Van Gogh - The Immersive Experience nem egy hagyományos értelemben vett kiállítás. Nincsenek eredeti festmények a falakon, azonban a több teremből álló, kétezer négyzetméteres, hatalmas audiovizuális kiállítótér egyedülálló, innovatív lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók elmerülhessenek a holland mester semmihez sem fogható világában. A tárlat azok számára is izgalmas időtöltést nyújt, akik nem tartoznak a klasszikus képzőművészeti kiállítások törzsközönségéhez, ugyanakkor felejthetetlen élményt ígér a vérbeli van Gogh rajongóknak is. A produkcióban megelevenednek a festő napraforgómezői, csillagos égboltjai, sőt a mester hálószobájának ajtaja is kitárul. A látogatókat várja egy speciális VR-szoba, valamint a stúdió is, ahol a kiállítás megtekintése után bárki belebújhat van Gogh bőrébe és elkészítheti saját alkotását, amelyet akár a falra is kivetíthet.

 

„Kilépünk a hagyományos keretek közül és forradalmi módon jelenítjük meg van Gogh világát. A holland festőművész legismertebb alkotásait technológiai eszközök segítségével keltjük életre, ezáltal a látogatók egy minden ízében 21. századi multimédiás élményben részesülhetnek. Ismerjük és értjük a mai generáció preferenciáit, tudjuk, hogy a felgyorsult világ új szokásokat alakított ki a kultúrafogyasztás területén is. Bízunk abban, hogy a kiállítás a fiatalokat is közelebb hozza a művészethez” - mondta el Dudi Bercovici, a Hadran Events ügyvezetője és a kiállítás szervezője.

 

A kiállítás nemzetközi sikerét jól mutatja, hogy Londonban az eredetileg eltervezett három hónapos nyitvatartás helyett immáron két éve fogadja folyamatosan a látogatókat a produkció. Az Egyesült Államokban, Atlantában pedig tavaly nyár óta 600 ezren váltottak jegyet a látványosságra, amely így történelme során már több, mint 20 millió látogatót vonzott.

 

A BOK csarnokban a Van Gogh - The Immersive Experience február 2-tól előreláthatóan szeptember 1-ig várja a látogatókat. További tudnivalók és jegyek ITT

Megosztás