2024. április 19.
Amerika hangja hallható a Müpában

Amerika hangja hallható a Müpában

Az 59 éves Tzimon Barto amerikai zongoraművész, regényíró, költő és filozófus amerikai zeneszerzők, Bernstein és Gershwin műveit adja elő, de felcsendül Dvořák egy műve is.

Mi az összefogó erő ezekben a zenei darabokban? Antonín Dvořákot 1892-ben többek között azért hívták meg a New Yorkban újonnan létesült Nemzeti Konzervatórium élére, hogy az észak-amerikai zeneszerzőket tanítsa meg olyan nemzeti zenét komponálni, amilyeneket ő írt a szláv dalok és táncok nyomán.

Dvořák ezt a „tiszta forrást” az afro-amerikai népesség dalaiban találta meg: „Amerikának is lehet saját zenéje, egy nagyszerű zene, amely a saját talajából juthatna ki, és megvolna a maga sajátos jellege: egy szabad és nagy nemzet természetes hangja.” Dvořák abban is biztos volt, hogy ezt a nagy kihívást azok a tehetséges zeneszerzők tudják majd a legjobban teljesíteni, akik már az amerikai kontinensen születtek és szocializálódtak. A XX. századi alkotóművészek közül ez George Gershwinnek és Leonard Bernsteinnek sikerült ez a legjobban annak ellenére, hogy közvetlen felmenőik Kelet-Európából emigráltak az USA-ba: Gershwiné az oroszországi Szentpétervárról, Bernsteiné pedig Ukrajnából.

Amerika hangját egy amerikai zongoraművész, Tzimon Barto adja vissza

 

Bernstein Divertimento

Gershwin F-dúr zongoraverseny

Dvořák IX. szimfónia (e-moll), „Az Újvilágból”, op. 95

2019. május 2. 19.30

MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik:

·         Hamar Zsolt karmester

·         Tzimon Barto zongora

·         Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.