2024. április 19.
Mészáros Lőrinc a második leggazdagabb magyar, csak Csányi előzi meg

Mészáros Lőrinc a második leggazdagabb magyar, csak Csányi előzi meg

Gazdagodó milliárdosok, külföldre tekintgető érettségizők, visszaeső hazai egyetemek, égető munkaerőhiány, gazdaságélénkítő tervek – közéleti összefoglalónk következik.

Napi.hu gazdasági portál által megjelentetett A 100 leggazdagabb című kiadvány szerint Mészáros Lőrinc a második legvagyonosabb magyar, aki a tavalyi ötödik helyéről ugrott fel a dobogóra, közvetlenül az OTP vezér Csányi Sándor mögé. A bronzérmet a tavasszal elhunyt Demján Sándor családja kapta, őket követi a pornócézárként elhíresült Gattyán György, míg a tavalyi lista második helyezettje, a Nitrokémiás Bige László visszacsúszott Mészáros Lőrinc egykori pozíciójába, vagyis idén Bige már csak az ötödik leggazdagabb magyar.

 

Saját ligájukban sem teljesítenek jól a magyar egyetemek

A THE (Times Higher Education) listája szerint egyedül a Semmelweis Egyetem volt képes javítani tavalyi helyezésén, a többi, itthon patinásnak számító felsőoktatási intézmény visszaeséseket produkált – derül ki a Quibit összefoglalójából. A rangsorra felkerült hét magyarországi intézmény közül a Pécsi Tudományegyetem öt helyet rontott, így a 127., az ELTE 8 helyet zuhant, így a 131., a Szegedi Tudományegyetem 27 hellyel került hátrébb, így idén a 156. a fejlődő gazdaságok egyetemeinek külön listáján. A hazai felsőoktatási intézmények közül egyedül a Semmelweis Egyetemnek sikerült javítania, most a Rio de Janeiro-i Püspöki Katolikus Egyetemmel osztozik a 61. helyen – írják a portálon.

 

Az ELTE gyakorlógimnáziumában érettségiző diákok egyharmada tervez külföldön tovább tanulni

A 24. hu a Trefort gimnázium igazgatójával készített anyagában,  az intézmény vezetője, Csapodi Zoltán nyilatkozott így a hírportálnak. Bár mindent igyekeznek megtenni annak érdekében, hogy a diákok itthoni felsőoktatási intézményt válasszanak, már a hetedikesektől és a kilencedikesektől is azt hallja, hogy inkább a külföldön való tovább tanulás vonzza őket.

 

Varga Mihály szerint a kormány gazdaságélénkítő csomag bevezetését tervezi

Hamarosan több növekedésösztönző, a versenyképességet fokozó intézkedést mutat be az új kormány, amelyekkel hatékonyabban kiaknázhatók az ország gazdasági tartalékai, és 2019 után is stabilan fenntartható marad a 4 százalék feletti növekedés – nyilatkozta a Magyar Időknek Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ammánban tartott éves közgyűlésén vett részt.

 

Elfogynak a hivatásos sofőrök

Tíz éven belül a jelenlegi állomány fele nyugdíjba mehet - mondta a Világgazdaságnak Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kommunikációs vezetője. Az égető munkaerőhiányra az OKJ-s képzések csak ideiglenes megoldást jelenthetnek, a probléma megnyugtató rendezéséhez Árvay szerint a közoktatásba bevezetendő gépkocsivezetői képzésre volna szükség.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.