2024. április 16.
Így élünk titokban a HIV-vel

Így élünk titokban a HIV-vel

Márta és Éva tanárnők, édesanyák, nagymamák, feleségek. Egy dolog különbözteti meg őket másoktól: minden nap pontosan ugyanakkor gyógyszert kell szedniük, mert mindketten HIV-vel élnek. Átlagos életet, egy nem átlagos kórokozóval.

A HIV-pozitivitással élő két hölggyel a Köszi, jól vagyok! podcast csatornája készített exkluzív interjút. A megdöbbentő beszélgetés – két egymást követő héten – a GSK szeptemberben indított vadonatúj jól-lét podcast csatornáján kerül adásba.

 

Az interjúban a ma már nagyamama-korú Márta leplezetlenül beszél arról, hogy heteroszexuális, házasságban élő nagyvárosi tanárnőként miként szembesült haldokló férje kórházi ágya mellett azzal, hogy ő is gyógyíthatatlan beteg. Ráadásul a férje fertőzte meg. Márta a kezdeti sokk és döbbenet után hamar kezébe vette a sorsát: a HIV-pozitivitás tényénél is jobban megdöbbentette az, hogy valójában ebbe a betegségbe ma már nem kell belehalni, sőt! Ha rendszeresen – naponta ugyanabban az időpontban – szedi az előírt gyógyszert, akkor szinte teljes életet élhet.

 

Éva idén ment férjhez, egy vidéki iskolában tanárnő. Róla sokáig még az orvosok sem feltételezték, hogy HIV-vel él. Háziorvosa az utolsó pillanatban diagnosztizálta a betegséget, nem sokkal azelőtt, hogy visszafordíthatatlan és maradandó egészségkárosodást szenvedett volna a HIV-fertőzés miatt. Ma már ő is tünetmentes, nem fertőz és a terápiának köszönhetően a jövőben újabb gyermeket is vállalhat. A szigorú előírásoknak megfelelően szedett legmodernebb gyógyszeres kezelésekkel a HIV-vírus szám annyira lecsökken a szervezetben, hogy az már nem jelenthet veszélyt másokra.

 

Magyarországon 2019-ben kb. 2-3000 regisztrált HIV-fertőzött élt, bár az orvosok szerint a valódi szám ennek akár a kétszerese is lehet. Az érintettek szerint a legnagyobb probléma a megbélyegzettség és a kirekesztettség, amelyet akkor tapasztalnak, ha betegségükről beszélnek. Sokakról, ha kiderül a fertőzés ténye, elveszítik a munkájukat, családjukat, vagy baráti kapcsolataikat, illetve az egészségügyi ellátórendszerben is hátrányt szenvednek – gyakran a várólisták és a rendelések végére kerülnek -, mert az egészségügyi személyzet is fél tőlük.

 

Bátorság kell emiatt a két hölgynek ahhoz, hogy HIV-vel élőként, magukat felvállalva ki merjenek állni a nyilvánosság elé. Éva és Márta sorstársaikkal jelenleg egy HIV- betegszervezet létrehozásán dolgoznak, hogy együttes erővel állhassanak ki a HIV-vel élők jogaiért. Arra szeretnék felhívni mindenki és legfőképpen a fiatalok figyelmét, hogy járjanak el HIV-szűrésre[1] és védekezzenek óvszerrel.

 

Az erős érzelmi töltetű őszinte podcast interjúban még több érdekességet hallhatnak első kézből sorsokról, a HIV-vírus terjedéséről és az AIDS betegségről. Az interjú meghallgatható A Köszi, jól vagyok! podcast csatornán, amely megtalálható a legnépszerűbb elosztókon (Spotify, Apple, Google).

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.