2024. május 5.
Híd vagy alagút kösse össze a Csepelt Dél-Budával?

Híd vagy alagút kösse össze a Csepelt Dél-Budával?

Új híd épül Dél-Budapesten, mely Észak-Csepelen keresztül köti össze a Galvani út vonalában Dél-Budát, az M1/M7 bevezető szakaszát Dél Pesttel, a Jászberényi útig. A hidat kétszer három sávosra tervezik.

A számítások szerint az átkelő kiépülésével naponta 42 000 gépjárművel csökken a belvárosi hidak, illetve napi 8 ezer autóval az Üllői út forgalma és a híd nyomvonalának meghosszabbításával egy új fővárosi, déli körgyűrű alakulhat ki, közvetlen összeköttetést teremtve Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között.

Budapest új Duna-hídjának - korábbi nevén Galvani-híd - megépítéséről már 1994-ben döntést hozott az akkori Fővárosi Közgyűlés, ám a megvalósításra azóta sem került sor, pedig a Dunának ezen a déli szakaszán 15 kilométeren keresztül nem található híd. Sőt nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület, vagyis Csepel között.

Staudt Gábor jobbikos országgyűlési képviselő szerint azonban elhibázott és nem kellőképpen átgondolt a helyszín. Staudt javaslata szerint Budafok és Albertfalva határa lenne alkalmasabb az átkelő megépítésére, mivel forgalomszabályozási szempontból sokkal kiegyensúlyozottabb lenne a délibb helyszín, így csökkentve mind a XXII., mind a XI. kerületre zúduló áthaladó forgalmat. Staudt Gábor úgy látja, híd helyett alagútban kellene gondolkodni, hiszen az annak mind az építési, mind a fenntartási költségei jóval alacsonyabbak, arról nem is beszélve, hogy a természeti környezetre is jóval kisebb negatív behatást jelentene a felszín alatti megvalósítási mód.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.