2020. május 30.

Máris elérhető a 2018-as matek érettségi megoldása, magyarázattal

Véget ért a 2018-as matek érettségi. Alapvetően a korábbi évekhez hasonló nehézségű volt az idei középszintű matek érettségi feladatsor - mondták szinte egyöntetűen az általunk megkérdezett diákok.

A matek érettségi feladatok nem hivatalos megoldását is el lehet már érni a mateking.hu oldalon, így aki emlékszik a saját megoldásaira, máris összevetheti a Matekinges megoldással, tehát hamar kiderülhet, hogy nagyjából milyen eredményre lehet számítani majd matekból az érettségi bizonyítvány kézhezvételekor. 

 

"Gyakorlatilag minden feladattípushoz és témakörhöz megtalálható nálunk felkészítő anyag, így akik nálunk tanultak, és becsülettel végigmentek a oktatóanyagainkon, azokat nem érte ma meglepetés" - mondta Mosóczi András, a többszörös Év Honlapja díjas ötletgazda. 

 

A második, hosszabb feladatokból álló rész (lásd fenti videó) egyébként idén is komolyabb odafigyelést igényelt a diákok részéről, míg az első rész feladatai, amelyek alapfogalmakra és összefüggésekre kérdeznek rá (idén többek között a halmazok, statisztika, térfogatszámítás, százalékszámítás, sorozatok, függvények témakörében), azok könnyen érthetőek és viszonylag gyorsan megoldhatóak voltak. 

 

A választható feladatok közül az (ábrákkal együtt) egy egész oldalas 16-os feladat a riasztó terjedelme ellenére talán a másik két alternatívánál picit gyorsabban megoldható volt, így itt, a választható részen lehetett jó feladatválasztással némi időt nyerni. A diákok a feladatok megoldásához a korábbi évekhez hasonlóan idén is használhatták a függvénytáblázatot, zsebszámológépet, körzőt és vonalzót.

Megosztás

A legősibb és legfiatalabb kórokozó szorításában

Hello Tudomány

A legősibb és legfiatalabb kórokozó szorításában

  • 2020.05.11

Napjainkban az emberiség egyidejűleg szenved a legősibb és a legfiatalabb kórokozók pusztításától. 4000 év óta velünk él a mycobacterium leprae, ugyanakkor szenvedő tanúi vagyunk annak, hogy totális rohamot indít a legfiatalabb, a Covid-19 nevű vírus is.