2021. december 1.
Különleges vízélmény a spanyol ízek budapesti fellegvárában

Különleges vízélmény a spanyol ízek budapesti fellegvárában

Ha beülünk egy étterembe, valószínűleg ritkán jut eszünkbe a víz. Még kevésbé a fenntarthatóság, és az sem, hogy a víz felhasználása történhet teljesen másképpen is, mint ahogyan megszokhattuk. Budapest szívében azonban példaértékű mód van erre, ráadásul egy olyan helyszínen, ahol a gasztronómiai értékek ugyancsak az első helyen vannak.

„Amikor megnyitottuk az éttermet, több régi álmunk vált valóra – meséli Mókusz Szilveszter, az el Asador de Pata Negra egyik tulajdonosa. – Szerettük volna a tapasbárokon túlmutató igazi spanyol gasztronómiát Budapestre hozni, ezért is áll középpontban nálunk a híres spanyol faszenes kemence, az Asador, amelyben természetes tűzön készülnek el az ételek. A mediterrán ízek mellett viszont számunkra nagyon fontos volt a fenntarthatóság is, így merészen arra gondoltunk, hogy helyben szűrt, saját „palackozású” vizet szeretnénk az ételeink mellé kínálni. Így ismerkedtünk meg BWT-technológiákkal, amelyek segítségével kialakítottuk az éttermünk komplex vízkezelését.”

 

Az Asadorban készített húsok, halak, zöldségek mellett természetesen ibériai sonka, kasztíliai sajtok és spanyol borok is szerepelnek a kínálatban. Ha pedig valaki vizet inna az étkezéshez vagy akár kísérőként a bor mellé, akkor szénsavas és szénsavmentes változatban is kérheti a helyben szűrt és gyönyörű formatervezett üvegbe kerülő vizet. A vezetékes vizet a BWT pult alá építhető víztisztítója kiváló minőségű Magnesium Minaralizered szűrt vízzé alakítja, amelyhez szűrés során magnéziumot is ad a vízszűrő, és csökkenti az olyan nem kívánatos íz és illatrontó anyagokat, mint a klór. Az étterem Budapesten első ízben valósította meg ezt a koncepciót immáron már 5 éve, amellyel a tulajdonosok egy spanyol étteremben találkoztak először a 2010-es évek közepén.

 

„Ezzel a megoldással jelentősen csökkentettük ökológiai lábnyomunkat, nincs szállítás és rengeteg hulladéktól kíméljük meg a Földet, ami számunkra nagyon fontos tényező. A vendégeink pedig kifejezetten kedvelik a vizünket –folytatja a tulajdonos. – Viszont utána már úgy gondoltuk, hogy akkor az összes vízkezelő megoldást szeretnénk kiaknázni, így többek között a jéggéphez is tisztított vizet használunk, amely aktívszenes vízszűrőjével eltávolítja a rossz ízeket és szagokat, így áttetszőbb jeget kapunk, amely ily módon az italok ízét sem befolyásolja már.”

Fotó: Nagyapáti István
 

 

De miben lehet hasznára egy étteremnek még a tisztított víz? Igazából mindenben. Az el Asador de Pata Negra konyhájában a levesek, mártások is ebből készülnek el, amely hozzájárul az ételek ízvilágához. Ha jó minőségű, kezelt vizet használunk, a kombi gőzpárolókban és a sütőkben, megóvhatjuk a vízkőtől és egyéb lerakódásoktól. Továbbá a szűrt vízzel készülő ételek is élvezeti értékét is befolyásolhatja a víz minősége, illetve annak ásványi anyag összetétele. Például egy házi kenyér esetében sem a túl lágy víz, sem a túl kemény víz nem jó, ráadásul a csapvíz klórtartama is hatással lehet az élesztőgombákra. Amúgy pedig a vendéglátóipar számára kezelt víz megakadályozza, hogy vízkő rakódjon le a drága készülékekben vagy eltömítse az érzékeny mikro fúvókákat.

 

Ki gondolná, hogy a mosogatásnál sem mindegy, hogy milyen a víz? Nyilván fontos a mosogatógép és a mosogatószer minősége is, de a vezetékes víz könnyen hagyhat vízkő és egyéb foltokat, csíkokat az edényeken. A BWT vízkezelő megoldásával nem csupán lágy, hanem sótalanított vizet nyerhetünk, amely segít abban, hogy a tányérok, poharak és evőeszközök megfelelőképpen csillogjanak, a vendégnek ezáltal is tökéletesebb élményt nyújtva.

 
 

És ahogy az étkezés végén, itt is felbukkan a kávé kérdése. A maximális kávéélményhez a ma már nem csak a speciality kávézókban, hanem egyre több étteremben is szűrt vizet használnak. Ebben is élen jár a BWT technológiája, a Water+More Best Max Premium vízszűrő patronnal, amely segít megóvni a kávégépet a vízkőlerakódásoktól, ezáltal csökkenti a vízkő okozta meghibásodási lehetőséget, de leginkább elmélyíti, kiemeli, hangsúlyozza a benne készülő kávé igazi aromáját és zamatát. Nem véletlenül használnak barista-versenyeken is ilyen vizet a kávé-különlegességekhez.

 

BWT fenntartható és környezetbarát AquaBar koncepciója és a többi komplex vízkezelő megoldás nem csupán új, hanem már meglévő éttermek számára is elérhető, választható, tökéletesen alkalmazható.

Az étteremről és a különleges vízkoncepcióról készült kisfilm itt nézhető meg.

Megosztás