2024. április 27.
Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat pótolja tavasszal!

Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat pótolja tavasszal!

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek többek között elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a csontok és a fogak tartósságáért, a véralvadásért és nem utolsó sorban a szem egészségéért. Éppen ezért az év minden időszakában, de különösen, télen, tél végén érdemes pótolni.

Kevés a tápanyag a zöldségben, gyümölcsben, fontos az utánpótlás
A modern élelmiszeripari technológiák megjelenésének köszönhetően, valamint a termőföldek alacsony tápanyag szintje miatt már a zöldségek és a gyümölcsök sem tartalmaznak annyi vitaminforrást, amelyek hozzájárulnának a megfelelő vitamin szinthez, testünk viszont csupán csak néhány vitamint képes előállítani.  Különösen ebben a jelenlegi vírushelyzetben fokozottan oda kell figyelnünk az egészségünkre, ezt pedig a legkönnyebben úgy tehetjük, ha pótoljuk a szükséges vitaminokat, amit tehetünk odafigyelő táplálkozással és étrendkiegészítőkkel is. „Sajnos a vitaminban és tápanyagban szegényebb élelmiszerek, valamint a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt az étrend kiegészítése már nem egy lehetőség, inkább kötelesség lenne mindenki számára” – véli a szakértő, Katus Attila.

 

Vitamin kisokos: ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a mindennapokban
Az A-vitamin főként a szem épségéért felel, de hozzájárul a bőr és a csontok felépítéséhez is. Hiánya esetén látásromlás, farkasvakság alakulhat ki, a bőr pedig szárazzá és pikkelyessé válhat. Az A-vitamin főként állati eredetű ételekben található, a Harvard Health Publishing listája szerint érdemes naponta legalább 3000 nemzetközi egységet bevinni a szervezetünkbe, így különösen javasolt a máj, tojás, garnélarák, hal, tej és tejtermékek fogyasztása.

 

A vitaminhiány gyakori jelei közé sorolható a hajtöredezés, hajhullás és a korpásodás. A niacin (B3-vitamin) és a biotin (B7-vitamin) szükséges a haj egészségének a megőrzéséhez. A B1-, B2-, B6- és B12-vitaminok alapvetően az idegrendszer megfelelő működéséért felelnek. B1-vitamin hiányában keringési zavarok következhetnek be, B2-vitamin következtében bőrproblémák, korpásodás is jelentkezhet. A B-vitaminok többsége húsokban, tej és tejtermékekben, zöld levelű zöldségekben és gabonafélékben is megtalálhatók.

 

A C-vitamin segít a kollagén előállításában, amely összeköti a sebeket és támogatja az erek falát, de segít a fogak fejlődésében, megújulásában és gyógyulásában is. Az egészséges szinten tartáshoz napi maximum 2000 Mg javasolt.

 

A D-vitamin felel a vér normális kalcium- és foszforszintjéért, amelyek erősítik a csontokat, továbbá segít a fogak és a csontok kialakításában is. Más vitaminokkal szemben a D-vitamin hormonként funkcionál és a testünk minden egyes sejtjének szüksége van rá. Az egészséges szinten tartáshoz napi mennyiség 1000 és 2000 nemzetközi egység bevitele szükséges.

 

Az E-vitamin antioxidánsként hat, semlegesíti az instabil molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket. Védi az A-vitamint és bizonyos lipideket a károsodástól. Naponta 1000 és 2000 nemzetközi egység bevitele javallott. Az E-vitamin megtalálható növényi olajokban, leveles zöldségfélékben és diófélékben is.

 

A K-vitamin biztosítja a véralvadáshoz elengedhetetlen fehérjéket és kalciumot, de segít a csontok felépítésében is. Ez a vitaminfajta főként tojásban, káposztában, brokkoliban és spenótban, valamint tejben és tejtermékekben található.

 

A felsorolt vitaminok tehát az év minden időszakában fontos források a szervezetnek. Ezeket a vitamin fajtákat étrendkiegészítőkkel és a megfelelő tápanyagdús ételekkel is pótolhatjuk. 

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.