2024. május 1.
Mit tehetünk a változókor kellemetlen tünetei ellen?

Mit tehetünk a változókor kellemetlen tünetei ellen?

A klimax általában a 40-es és 50-es évek között történik és gyakran kísérik olyan tünetek, amelyek kényelmetlenek és kellemetlenek lehetnek. Azonban sokat tehetünk a megszokott jóllétünk megőrzése érdekében és van néhány olyan, természetes hatóanyag is, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

Mi is az a változókor és milyen tünetei vannak?

A változókor egy természetes folyamat, ami nem csupán a testünkre, hanem a lelkünkre is hatással lehet, és néhány évtől akár egy egész évtizedig is eltarthat. A termékenység lezárulását övező időszakban az ösztrogén és a progeszteron hormonok termelődése lassan megszűnik, a ciklus rendszertelenné válik, majd teljesen elmarad. A hormonális változások hatására alvási nehézségekkel, álmatlansággal, hőhullámokkal, hüvelyszárazsággal, a libidó csökkenésével, a testsúly növekedésével, hangulatingadozásokkal és akár depresszióval is meg kell küzdenünk. 

 

Mit tehetünk, hogy a kellemetlen tünetek enyhüljenek? 

A változókort kísérő testi-lelki tünetek enyhítéséért sokat tehetünk mi magunk is. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a rendszeres mozgás nem csupán a testi változásokat segíthet könnyebben átvészelni, hanem a lelki folyamatokat is, így a hangulatingadozások kezelésében is fontos szerepet játszhat. Emellett, hogy elkerüljük a testsúlygyarapodást és megőrizzük az egészségünket, fordítsunk kellő figyelmet egy kiegyensúlyozott, friss, rost- és vitamindús étrend kialakítására.

Ezen felül több olyan természetes hatóanyag is létezik, amelyek étrend-kiegészítő formában is elérhetőek, és megkönnyítik a menopauza okozta nehézségeket, valamint segítenek abban, hogy élvezzük a mindennapokat ebben az átmeneti időszakban is. 

 

Folsav 

Az egyik hatóanyag, amely segíthet enyhíteni a tüneteket, a folsav. A folsav egy B-vitamin, amely fontos szerepet játszik a test egészségében, a változókor alatt segíthet csökkenteni a hangulat-ingadozásokat és a feszültséget. 

 

Komló

A komló fitoösztrogénben gazdag, így a női hormonokhoz hasonló hatást fejthet ki a szervezetben. Egyes tanulmányok szerint a komló kivonat segíthet csökkenteni a hőhullámok és az éjszakai izzadás gyakoriságát, valamint természetes nyugtató hatással is bír.

 

Szójabab

A szójabab népszerű hatóanyag a változókor kezelésében. A benne található fitoösztrogének hasonló hatással rendelkeznek, mint a női hormonok, így a szóját tartalmazó étrend-kiegészítők vagy a szójatej rendszeres fogyasztása a klimax idején segíthet enyhíteni a hőhullámokat és a hangulati ingadozásokat. 

 

Vöröshere 

A vöröshere gazdag fitoösztrogénekben, amelyek támogatják a hormonális egyensúly fenntartását a testben. Természetes módon csökkentheti az álmatlanság, a szorongás és a hőhullámok jelentkezését. 

„A változókorral kapcsolatban sok nő még úgy szocializálódott a kellemetlen tüneteit illetően, hogy „csak éljük túl valahogy”, „nincs mit tenni ellene”, „el kell viselni, aztán jobb lesz, ki kell bírni”... A helyzet az, hogy lehet ebben az átmeneti időszakban is teljes életet élni és élvezni az élet minden percét, küszködés helyett pedig pozitívan megélni ezt a folyamatot is, hiszen: A nőiség örök és öröm!" - tette hozzá Gyöngyösi Szilvia, a MyEatrend márkanagykövete.

 

 

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.