2020. július 5.
25 ország sajtkülönlegessége hazánk legnagyobb sajtünnepén

25 ország sajtkülönlegessége hazánk legnagyobb sajtünnepén

Sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára:

A II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválon a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak meg a látogatók, akik a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel is megismerkedhetnek, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 

Bár a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer a magyar köztudatban is, a sajtok ezidáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnének változtatni a sajtfesztivál szervezői: megmutatják a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, ezzel párhuzamosan pedig versenyeztetik és bemutatják, vagyis erősítik és kiemelik a magyar termékeket. „A 2017-ben tartott első rendezvényünk minden várakozást felülmúlt. Világosan kiderült, van igény a minőségi sajtokra. Most haladunk tovább a megkezdett úton, és folytatjuk a  minőségi sajtfogyasztás misszióját. Immár egy sokkal nagyobb helyszínen leszünk, és a sajtokat ezúttal nem típusok, hanem országok szerint tárjuk a látogatók elé. A kor elvárásaihoz igazodva applikációt fejlesztünk, és minden sajtról egy-egy QR kód leolvasása után kaphatnak információt az érdeklődők, akik egyúttal szavazhatnak is arra a különlegességre, amelyik a legjobban ízlett” – mondja Gábossy Ádám főszervező.

 

Ugyan a rendezők a minőségi sajtfogyasztás népszerűsítését és a nemzeti sajtkultúrák bemutatását tűzték zászlajukra, de kiemelt szerepet szánnak a hazai sajtoknak is. Az eseményen magyar sajtutcát alakítanak ki, ahol bemutatják a magyar kistermelők termékeit, a SZEGA Sajt Kollégiumban szakmai továbbképzési programokat kínálnak a hazai gyártóknak, valamint megválasztják a 2019-es Nemzet Sajtját. „Rendkívül fontosnak tartjuk a világ legfinomabb sajtjainak bemutatása mellett a magyar sajtok megismertetését, valamint a termelők szakmai támogatását. Éppen ezért biztosítunk lehetőséget a Nemzet Sajtja verseny győztesének arra, hogy részt vegyen a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a Mondial du Fromage-on. A nemzetközi versenyen egyébként már két alkalommal szerepelt hazai készítmény: 2017-ben a Sümegtej „Ranolder” sajtja arany, idén pedig a Csíz Sajtműhely „Baracskai félkeménye” bronz minősítést szerzett. Bízunk benne, hogy a 2019-es Nemzet Sajtja is ilyen szép helyezést ér majd el” – teszi hozzá a főszervező.

 

A fesztivál könnyed, de tartalmas kikapcsolódást ígér, melyen minden korosztály és minden érdeklődő megtalálja a számára legizgalmasabb programokat. A legkisebbekről sem feledkeznek meg: kalandpályán jelmezes animátorok segítségével vehetnek részt a sajtkészítés játékos folyamatában, speciális mezítlábas ösvényen juthatnak el az istállóba, tehénfejő versenyen mérhetik össze tudásukat. A sajtkészítés egyes lépéseinek imitálásával kis sajtkorongokat készíthetnek, végigkísérhetik a sajt útját a legelőtől az otthonukig, interaktív mini sajtüzemben tudják kipróbálni a sajtkészítést, végül pedig a Kicsi Gesztenye Klub Show-ján szórakozhatnak.

 

 

A korlátlan sajtkóstolás mellett minőségi magyar és külföldi borokat kínálnak majd a felnőtt vendégeknek, lesznek szakmai előadások a nagyközönségnek, és persze szórakoztató programok, amelyek Fűzy Gábor bárzongorista, a Peet Project, majd a Budapest Bár koncertjével zárulnak.

 

II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja (2019. október 19.)

Folyondár Sportközpont - Budapest, III. ker., Folyondár utca 15.

 

Megosztás