2020. szeptember 30.
Színe-fonákja

Színe-fonákja

A világ számos városában aratott már nagy közönségsikert Daniel Schnyder kompozíciója, épp ideje, hogy a budapesti publikum is találkozzék vele.

Jelenések könyve alapján 2000-ben komponált oratóriumán (The Revelation of St. John) sokféle hatás érződik – a svájci születésű, ma New Yorkban élő negyvennyolc éves szaxofonos és komponista oeuvre-je elképesztően tágas és színes: a versenymű vonószenekarra és pipára (nem arra, amelyre Petőfi rágyújtott, hanem a kínai pengetős hangszerre), nagyzenekarra és havasi kürtre íródott.

 

A mintegy félórás újdonság mellett egy jól ismert remekmű szólal meg a hangverseny második számaként: Brahms Német Requiemje. A kompozíció szövege nem a latin gyászmise német fordítása, a zeneszerző maga állította össze gondosan válogatott bibliai sorokból. Ez a kivételesen ihletett, nagyszabású alkotás hozta meg Brahms számára a világhírt. Addig inkább csak német nyelvterületen ismerték a nevét, a Requiemet azonban röviddel a teljes, héttételes verzió ősbemutatója (1869.) után London és Pétervár, nem sokkal utóbb pedig Párizs közönsége is hallhatta. Magyarország picit lemaradt, 1884-ben került sor a Vigadóban az első előadásra. Igaz, ekkor Brahms vezényletével.

 

A program:

Daniel Schnyder The Revelation of St. John (János jelenései) – magyarországi bemutató

Johannes Brahms Német requiem, op. 45

 

Közreműködik: Rost Andrea szoprán, Szalai Ágnes szoprán, Fülep Máté bariton, Kálmándy Mihály bariton, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Sebastian Weigle karmester (lenti képen)

 

 

 

Megosztás

Madarász 70 a Pesti Vigadóban

Kultúra

Madarász 70 a Pesti Vigadóban

  • 2020.08.31

A Madarász Iván muzsikájának szentelt est első darabja – a RAP-petíció – igazi határátlépés a klasszikus zenétől távoli rap világába – mind a komponista, mind a fiatal bariton, Szélpál Szilveszter számára, aki a Szegedi Nemzeti Színházban opera- és operettszerepekben lép fel.

Izgalmas előadások a városmajori Színházi Szemlén

Kultúra

Izgalmas előadások a városmajori Színházi Szemlén

  • 2020.08.30

Augusztus 24. és szeptember 11. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad népszerű Színházi Szemle sorozata, amely immár hagyományosan a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait mutatja be. A 6 vidéki és határon túli városból érkező 8 előadást idén is szakmai zsűri kíséri figyelemmel, a közönség pedig a színház honlapján szavazhat a legjobb előadásra.