2024. április 20.
Nemzeti Filharmonikusok újra személyesen

Nemzeti Filharmonikusok újra személyesen

Vannak értékek, amit érdemes megőrizni és továbbadni. Érték az, ami köré tettre kész és elkötelezett közösség szerveződik, és ami képes összekötni a múltat és a jövőt.

Talán ezek a gondolatok fogalmazódtak meg, amikor megszületett a Nemzeti Filharmonikusok új évadjának szlogenje, a „Vidd tovább a dallamot”. A 2021-2022 évad mottója azonban nemcsak arra utal, hogy a zene érákat köt össze, hanem arra is, hogy egy-egy koncert után az elhangzott dallamok még sokáig ott maradnak az ember fülében, visszük magunkkal, mintegy útravalót. Utal arra is, hogy a tervezett hangversenyek különböző helyszíneken kerülnek megrendezésre, így a zene lágy vagy erősebb hullámai az egész várost átjárják, befonják. Végül, de nem utolsósorban jelenti azt is a szlogen, hogy a hagyományok tovább élnek az új évadban is. A klasszikus, jól ismert bérletek mellett továbbra is lesz Próbatermi vendégség és Zenemánia. Ismerve a zenekart, bizton lehet arra is számítani, hogy valamilyen ínyencséggel és 20. századi zeneművel ezúttal is készülnek.

 

2021. szeptember 25-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz a nyitókoncert, ahol Ránki Fülöp zongoraművész Bartók II. zongoraversenyét fogja játszani. Három évvel ezelőtti nyitókoncerten is fellépett a fiatal művész, akkor Bartók I. zongoraversenyével. A II. zongoraverseny arról nevezetes, hogy a frankfurti bemutatón maga a zeneszerző játszotta a zongoraszólamot. A zenei gondolatok eredetisége és a magánszólam sokoldalúsága miatt nagy kihívást jelent a háromtételes darab. Ránki Fülöp nagyon örült a felkérésnek, mert Bartók három zongoraversenye közül ezt még sohasem játszotta közönség előtt, így ezen a nyitókoncerten ő is debütál.

 

Az est során további két Bartók mű is felcsendül. Elhangzik a Két kép (Virágzás, A falu tánca), valamint a szerző Amerikában írt nagyzenekari műve, a Concerto. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i nyitóhangversenyének karmestere Kesselyák Gergely.

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.