2024. április 18.
Árverést is lehet online tartani

Árverést is lehet online tartani

Ha a művészetszerető közönségnek hiányzik és igényli a folytonosságot, akkor kell lennie megoldásnak arra, hogy személyes részvétel nélkül is licitálhassanak gyűjteményük új darabjaira.

Márciusban egyértelmű lett, hogy hagyományos aukciót jó darabig nem szervezhet a Dobossy Aukciósház sem, viszont közben annyi megkeresés érkezett, hogy a Kováts-testvéreknek lépnünk kellett. „Mint a legtöbb aukciósház, mi is vártunk egy darabig, hogy egyáltalán mire is rendezkedjünk be” – mondja Kováts Dávid, az aukciósház egyik tulajdonosa.

 

A hozzájuk kapcsolódó művészek és gyűjtők egyaránt komoly érdeklődést mutattak egy újabb aukció iránt, és ahogy sokaknak, nekik is fontos volt, hogy ne csak várjanak valamire. „Ekkor határoztuk el, hogy megszervezzük az első online aukciónkat, amelyre különös gondossággal válogattuk össze az anyagot: így az árverésen ismét helyet kapott a magyar kortárs művészet majd minden korszakából egy-egy kiemelkedő alkotó” – magyarázza a szakember. Például a neoavantgárd olyan elismert képviselői, mint Hopp-Halász Károly Munkácsy-díjas képzőművész, valamint Lakner László Kossuth-díjas festő, grafikus, a hatvanas évek induló pop-art irányzatának egyik fontos alkotója. 

 

A magyar avantgárd második hullámából, az egykori Jugoszláviából a szentendrei alkotókörhöz kapcsolódó Bada Dada (Bada Tibor) festő, előadóművész, képregény-kultúrán alapuló kép- versek és képregények írója, a Tudósok együttes tagja. Ezúttal is, mint a korábbi aukciókon is, olyan fiatal alkotók munkái is bekerültek az anyagba, mint a Pécsett alkotó, egészen egyedi kollázsokat készítő Hack Ferenc, vagy éppen a Dobossy Aukciókról már jól ismert Combarro Petra, aki törött, sérült porcelán figurákból készíti el különleges szobrait.

 

Az aukció katalógusa ITT található, licitálni a tételekre pedig regisztráció után ezen az oldalon lehet május 31-ig.

 

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.