2024. április 19.
Újabb MLM-es botrány: lefoglalt csúcsvezetői autók, GVH, rendőrségi és polgári peres eljárások

Újabb MLM-es botrány: lefoglalt csúcsvezetői autók, GVH, rendőrségi és polgári peres eljárások

Lehet, hogy átverés az egykor csodaterméknek kikiáltott Lavan kozmetikumcsalád? Gazdasági Versenyhivatali, rendőrségi és polgári peres eljárások folynak a Lavan készítményeket forgalmazó Positeam társaság és Páczelt Mihály ügyében.

-- Cikkünk frissítve -- A Lavan termékcsalád kapcsán – a zsurpubi.hu információi alapján – már a rendőrség is vizsgálja Páczelt Mihály korábban felvett és vissza nem fizetett kölcsöneinek ügyét. Ebben az ügyben állítólag már jogerős, elmarasztaló bírósági döntés született, amelynek következtében Páczelt ellen jelenleg is több végrehajtási eljárás zajlik. Az eljárások keretében foglalták le, és vették zár alá az MLM-guru több autóját.

 

A szóban forgó MLM rendszerben érdekeltté tett emberek és fogyasztók számára figyelmeztető lehet, hogy az internetes fórumokon számos helyen kétes értékűnek mondott, máshol „csodaszerként” kínált Lavan termékeket forgalmazó társaság 2016. évi 200 millió forint körüli árbevétele 2018-ra majd a felére csökkent. Egy MLM szakmában jártas szakértő szerint ez nem sok jót jelent, szerinte általában az ilyen mértékű árbevétel csökkenés a cégek nagy részénél néhány hónapon belül csődhöz vezethet. Ez főként abból a bizalomvesztésből adódik, hogy elillan a vezetőbe vetett hit, és – az MLM-rendszerekben rendkívüli jelentőséggel bíró – jövőben elérhető jutalék reménye.

 

Már a társaság év végi rendezvényén is mindössze tíz egynéhány fő jelent meg, ami egy MLM céghez képest meglehetősen alacsony létszámnak tűnik, a rendezvényen állítólag elhangzott az is, hogy „nem megy úgy az üzlet, ahogyan kellene”. Szakértők szerint ennek egy MLM-rendszerben több oka is lehet: a gyenge vezetői képesség és teljesítmény, a nem megfelelő minőségű termék, a hibás koncepció, vagy a gyenge csapatösszetétel. Ezek közül már akár egyetlen tényező előfordulása is eredményezhet kudarcot, ha pedig több is felmerül, akkor az hatványozottan csökkenti a társaság túlélési képességét, és növeli a csőd kockázatát.

 

A hatósági vizsgálatok mellett súlyos pénzügyi és anyagi problémákkal küzdhet a társaság és feltehetően maga a guru is. Páczelt lefoglalt gépjárművein kívül azonban a hatóság semmilyen más ingó- vagy ingatlanvagyont nem tudott lefoglalni, mivel Páczelt nevén nem található semmiféle végrehajtható tulajdon. Nem kizárt, hogy a cégtulajdonos nem csak a magánvagyonát, de a cégeit is kiürítette. Ha ez így van, az is elképzelhető, hogy sem a hivatalos tartozásait, sem az MLM partnereknek járó munkadíjakat nem tudják majd behajtani rajta, és ebben az esetben bekövetkezhet, hogy a milliós összegű fizetési ígéretekből csak pereskedések lesznek, a pénz minimális reménye nélkül.

 

Korábbi példákból kiindulva a társaságok hasonló esetben csődbe mennek, majd felszámolás alá kerülnek, az MLM partnerek a pénzüket követelik, a vezetők pedig egy új, még „ígéretesebb”, az „igazi”, az „eredeti” termékkel lépnek piacra. Információink szerint Páczelt Mihály egy régi ügyvéd ismerősével már dolgozik is az új termék piacra dobásán. Az „új” termék neve Lanovyl. Csakhogy mind a Positeam Lavan nevű terméke miatt, mind pedig a kereskedelmi forgalomban még nem lévő Lanovyl ellen máris polgári peres eljárások indultak védjegybitorlás miatt. A Pácelt Mihály képviseletében megnyilatkozó Lupovici ügyvédi iroda szerint ugyanakkor nincs polgári peres eljárás a Lanovyl kft ellen „üzleti titkok vagy védjegysérelem miatt".
(Amint új információk jutnak szerkesztőségünk birtokába, frissítjük cikkünket).

Megosztás