2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 38. héten

Ez volt a lényeg a 38. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

A vasárnapi német választáson az SPD győzött és történelmi vereséget szenvedett Merkel pártja. A Zöldek fennállásuk legjobb szereplését érhették el. Németország következő kancellárja a legnagyobb valószínűséggel Olaf Scholz lesz.

 

A kínai jegybank múltheti bejelentése szerint minden kriptovalutával történő tranzakció jogsértő, és be kell ezeket tiltani, írja a Bloomberg. Bár a bejelentés egyáltalán nem előzmény nélküli, de az eddigi legkomolyabb jelzése annak, hogy Kínában tényleg a teljes kriptopiac felszámolására készülhetnek.

 

Romániában begyorsult a járvány a múlt héten. A napi esetszámok utoljára decemberben voltak ilyen magasak, és az elmúlt napokban rendre több mint száz áldozatot szedett a koronavírus. Ennek ellenére enyhítenek az oltottakra vonatkozó járványügyi korlátozásokon.

 

A koronavírus-járvány miatti újabb lezárások igazságtalanok lennének azzal a 6 millió emberrel szemben, akik beoltatták magukat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

Závecz Research: Dobrev Klára nyerte a miniszterelnök-jelöltek péntek esti televíziós vitáját. A DK jelöltjét Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP) és Márki Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) követi a felmérés alapján, amit a vitát szervező RTL Klub rendelt meg, majd a HVG közölt.

 

Az eddigi Baa3-ról Baa2-re minősítette fel a magyar adósosztályzat besorolását és mellé stabil kilátást adott péntek késő este a Moody’s, amely követte a másik két konkurens hitelminősítő a Fitch és a Standard & Poor’s korábbi lépését. A járványhelyzet után kialakult globális válságot követően ez szép teljesítmény, forinterősödés várható.

 

A hét száma: 92
Éppen ennyi éve volt hétfőn, hogy napra pontosan, a Fórum (később Puskin) mozi bemutatta az első hangosfilmet Magyarországon. Az éneklő bolond 1929-es premierje világszenzációnak számított, hiszen ez mindösszesen a második ilyen alkotás volt a filmtörténetben.  

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.