2024. április 18.
Van oka félni a hatalomnak március 15-én!

Van oka félni a hatalomnak március 15-én!

Az egyetemes történelemben sem nevezhető az uralkodók kedvenc napjának.

A pesti forradalmi események, valamint Julius Caesar közismert meggyilkolásán összeszedtünk pár eseményt, amiért a hatalom birtokosainak okuk van elbizonytalanodni március idusán:

220.03.15Meghal Cao Cao, kínai hadúr, akit a történetírás Kína első egyesítőjeként tart számon, bár tervét nem tudta maradéktalanul elvégezni. A kitűnő stratéga emellett ravasz és kegyetlen ember hírében is állt, amit semmi sem igazol jobban, mint hogy a kínaiak a „ne fesd a falra az ördögöt, mert megjelenik” szólást Cao Cao-val ismerik.

493.03.15 – A később Nagy Theodorikként ismert osztrogót király egy lakomán meggyilkolja Itália akkori uralkodóját, Odoakert. Mindenképpen izgalmas párhuzam, hogy a Római Császárság alapjait letevő Julius Caesar és a Nyugat Római Birodalmat 520 évvel később bedöntő Odoaker ugyanazon a napon haltak erőszakos halált.

963.03.15 – Hirtelen elhalálozik II. Rómanosz bizánci császár. A rossz nyelvek szerint felesége mérgeztette meg, amit finoman fogalmazva nem zár ki az a tény, hogy fiai helyett az asszonyka új férje, Niképhorosz Phókasz követte a trónon.

1917.03.15 – A példátlan háborús nélkülözések következtében kitört második orosz forradalom hatására lemond II. Miklós orosz cár. Az utolsó Romanov uralkodó népszerűtlenségét bizonyítja, hogy a távozását kikényszerítő országgyűlési küldöttséget a szélsőjobboldali monarchista ideológus, Vaszilij Sulgin vezette.

1921.03.15 – Az örmény népirtásban tevékenyen részt vállaló Mehmed Taalat pasát, az Oszmán Birodalom egykori nagyvezírét agyonlövi Berlinben az Örmény Forradalmi Szövetség ügynöke, Soghomon Tehlirian.

(Illusztrációs képünkön I. Károly angol királyt fejezik le éppen a puritánok)

Megosztás