2024. április 19.
Nézze meg, hogy mennyire van kitéve a melanoma kockázatának!

Nézze meg, hogy mennyire van kitéve a melanoma kockázatának!

Egy egyszerű tesztet kell kitölteni. 

Ausztrál kutatók létrehoztak egy honlapot, amelyen a 40 és 70 közötti korosztály kapcsolódó adatai alapján, pár kérdés megválaszolása után megtudhatja, mekkora az esélye annak, hogy melanomája (bőrrákja) alakul ki az elkövetkezendő 3 és fél év során.

Miután jelentős lépést tettek a méhnyakrák visszaszorításának érdekében az ausztrálok figyelme ezúttal a kontinens harmadik leggyakoribb rákos megbetegedése, a melanoma felé fordult. A Berghofer Medical Research Institute munkatársai egy kérdőívet töltöttek fel honlapjukra, melynek kitöltését követően a program a rendelkezésére álló 42 000 személy adatai és a beérkezett válaszok alapján meghatározza, hogy a válaszadónak mekkora esélye van arra, hogy melanomája fejlődjön ki a közeljövőben – írja a Mashable.

Itt vághat bele a kérdőívbe

A kérdőív olyan adatokra kíváncsi, mint az életkor, a nem, a hajlam a barnulásra, a 21 éves korban meglévő anyajegyek hozzávetőleges száma, hajszín és a napozókrém használati szokások. Ezek birtokában a program a válaszadót az öt kockázati csoport egyikébe sorolja a valószínűtlentől a nagyon valószínűig terjedő skálán. Az angol nyelvű kérdőívet itt töltheti ki.

Bár létezik több ilyen melanoma kalkulátor is, ezek egyike sem annyira pontos, mint a most publikált ausztrál verzió. David Whiteman professzor, a projekt vezetője azt is hozzátette, hogy mindezek ellenére a program használata nem válthatja ki az orvosi vizsgálatot.

Akinek problémás a bőre, annak érdemes minden szezon után belevetnie magát a magyar egészségügy örvényébe, vagy kiköhögni a magánorvost! 

Megosztás