2024. április 19.
170 éve született meg a vadnyugat Háry Jánosa

170 éve született meg a vadnyugat Háry Jánosa

Wyatt Earp túlélte a többieket és jókat mesélt.

170 éve, 1848. március 19-én látta meg a napvilágot Wyatt Earp, aki a mai napig a vadnyugati mitológiai egyik legjelentősebb alakja. De ki is volt ő valójában? Rettenthetetlen békebíró? Piti lótolvaj? Hivatásos hazárdjátékos? Megélhetési hantagyáros? Nem állunk messze a valóságtól, ha azt feltételezzük, hogy ezek mindegyike Wyatt Earp volt, életének különböző szakaszaiban.

Csak szerényen

Wyatt Earp mítosza leginkább hősünk szerencséjéből kifolyólag születhetett meg, ugyanis Earp képes volt túlélni szinte mindenkit, akinek rajta kívül köze volt viselt dolgaihoz, így a századfordulót követően már semmi sem akadályozta meg abban, hogy a történteket saját szája íze szerint adja elő, melyben természetesen a valódinál sokkal jelentősebb szerepet játszott, míg botlásai fölött pedig elegánsan átsiklott.

Earp képlékeny memóriájára jó példa a Johnny Ringo-ügy. A híres bandita haláláról csak Wyatt-től vagy öt verziót ismerünk, ezek közt van olyan, amiben azt állítja, hogy semmi köze nem volt az egészhez, de olyan is, miszerint ő húzta meg a ravaszt.

Lövöldözés magyar szállal

Ugyancsak furcsa Earp beszámolója a vadnyugat történetének egyik leghíresebb, szőrmentén magyar szállal is rendelkező lövöldözéséről. Maradjunk annyiban, hogy hősünk nem bontotta ki az igazság minden aspektusát, amikor évtizedekkel később azt állította, hogy Tombstone békebírájaként meghatározó szerepe volt a leszámolásban. Ugyanis nem ő, hanem bátyja, Virgil Earp volt akkoriban a békebíró és Wyatt mindössze néhány nappal a lövöldözés előtt nyert kinevezést, mint segédbékebíró.

Ebből is látszik, hogy a hosszú élet történeti távlatban is kifizetődő lehet, bár hozzá kell tenni, hogy a mai digitalizált világban már nem érdemes erre bazírozni, jobban járunk, ha inkább maradunk a hagyományos, kisház a tóparton-jellegű motivációs csomagnál.

Fotó: BETTMANN/CORBIS

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.